Koreanska potatisplättar

Koreanska potatisplättar

Gamjajeon – koreanska potatisplättar med dippsås! Älskar allt som man kan dippa! Följde recept av Zeina Mourtada.

Ingredienser:
(14 st, 4 förrättsportioner)
500 g mjölig potatis
0.5 gul lök, hackad
1 msk potatismjöl
0.5 tsk saltneutral olja, till stekning
limeklyftor, till servering

Dippsås:
1 röd chili, finhackad
0.5 röd lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 lime, pressad saft
0.5 dl japansk soja
3 msk rörsocker eller honung
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk sesamolja

Gör så här:
1. Rör ihop ingredienserna till dippsåsen tills sockret smält. Smaka av med sesamolja. Mixa potatis och lök till en slät puré med en matberedare monterad med knivblad. Låt rinna av väl i en finmaskig sil, pressa ut så mycket vätska det går.

2. Blanda med potatismjöl och salt. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten med en sked. Bred försiktigt ut till tunna plättar. Stek till fin färg och krispig yta, ca 3 min per sida. Servera plättarna med dippsåsen och limeklyftor.

Ur kokboken: Zeinas Green Kitchen som även finns publicerat på Coop.

Stäng meny