Det finns väl knappast något godare än nybakat bröd med smör, ost och en marmeladklick.
Här är mormors traditionella recept – utan krusiduller!
Ingredienser, 16 styck:
- 100 gram smör
- 5 dl mjölk
- 50 gram jäst
- 0,5 dl sirap
- 1,5 tsk salt
- 12 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smält smöret i en gryta.
- Tillsätt mjölken och värm tills det är cirka 37 grader (fingervarmt).
- Smula jästen i en stor bunke och tillsätt hälften av smör- och mjölkvätskan.
- Rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan samt sirap och salt.
- Tillsätt mjölet, lite i taget.
- Knåda till en smidig deg i cirka 4 minuter
- Låt degen jäsa under en bakduk i ca 45 min.
- Ta upp degen på mjölat bord.
- Dela degen i 16 bitar och forma platta bullar, ca 10 cm i diameter.
- Lägg på plåtar med bakplåtspapper,
- Nagga med en gaffel.
- Sätt ugnen på 240 grader.
- Låt bröden jäsa i ytterligare cirka 15 minuter.
- Grädda i cirka 8-10 minuter.
- Ät och njut!