Du visar för närvarande Tekakor – gott och enkelt recept!

Tekakor – gott och enkelt recept!

Det finns väl knappast något godare än nybakat bröd med smör, ost och en marmeladklick.
Här är mormors traditionella recept – utan krusiduller!

Ingredienser, 16 styck:

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smält smöret i en gryta.
  2. Tillsätt mjölken och värm tills det är cirka 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt hälften av smör- och mjölkvätskan.
  4. Rör tills jästen har löst sig.
  5. Tillsätt resten av vätskan samt sirap och salt.
  6. Tillsätt mjölet, lite i taget.
  7. Knåda till en smidig deg i cirka 4 minuter
  8. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 45 min.
  9. Ta upp degen på mjölat bord.
  10. Dela degen i 16 bitar och forma platta bullar, ca 10 cm i diameter.
  11. Lägg på plåtar med bakplåtspapper,
  12. Nagga med en gaffel.
  13. Sätt ugnen på 240 grader.
  14. Låt bröden jäsa i ytterligare cirka 15 minuter.
  15. Grädda i cirka 8-10 minuter.
  16. Ät och njut!