Lökig paj med gorgonzola – fantastiskt god!
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
- 3 st gula lökar
- Smör (till stekning)
- 100 gram gorgonzola
- 2 msk timjan (finhackad)
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm svartpeppar
- 3 st ägg
- 2 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar
Gör så här:
1. Arbeta snabbt ihop degen av 100 gram smör, 2,5 dl mjöl , 2 msk kallt vatten.
2. Tryck ut i pajform, cirka 24 cm i diameter.
3. Vila i kylskåp 30 minuter.
4. Skala och skär tunna halvmåneskivor av tre-fyra stora gula lökar. Stek den på medelvärme i smör utan att den tar färg, i 15 minuter, tillsätt mer smör under stekningen om det behövs.
5. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter, 200 grader i mitten av ugnen.
6. Krydda löken med 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 1 krm svartpeppar.
7. Fyll den förgräddade pajdegen med all den stekta löken, samt 2 msk finhackad färsk timjan.
8. Smula över 100 gram Gorgonzola.
9. Gör äggstanning genom att vispa ihop 3 ägg, 2 dl mjölk, 0,5 dl vispgrädde, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
10. Häll på äggstanningen och grädda i 30 minuter på 200 grader, eller tills äggstanningen har stelnat/satt sig.
11. Ta ut ur ugnen och dekorera med färsk timjan samt peppra med lite svartpepparkorn.
Tips: Gott att servera tillsammans med krispig sallad och fröknäckebröd.
Detta recept finns även här: https://www.lidl-recept.se/Recept/Lokig-paj-med-Gorgonzola