Du visar för närvarande Paj med lök och gorgonzola

Paj med lök och gorgonzola

Lökig paj med gorgonzola – fantastiskt god!

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 3 st gula lökar
  • Smör (till stekning)
  • 100 gram gorgonzola
  • 2 msk timjan (finhackad)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Gör så här:

1. Arbeta snabbt ihop degen av 100 gram smör, 2,5 dl mjöl , 2 msk kallt vatten.

2. Tryck ut i pajform, cirka 24 cm i diameter.

3. Vila i kylskåp 30 minuter.

4.  Skala och skär tunna halvmåneskivor av tre-fyra stora gula lökar. Stek den på medelvärme i smör utan att den tar färg, i 15 minuter, tillsätt mer smör under stekningen om det behövs.

5.  Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter, 200 grader i mitten av ugnen.

6. Krydda löken med 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 1 krm svartpeppar.

7. Fyll den förgräddade pajdegen med all den stekta löken, samt 2 msk finhackad färsk timjan.

8. Smula över 100 gram Gorgonzola.

9. Gör äggstanning genom att vispa ihop 3 ägg, 2 dl mjölk, 0,5 dl vispgrädde, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.

10. Häll på äggstanningen och grädda i 30 minuter på 200 grader, eller tills äggstanningen har stelnat/satt sig.

11. Ta ut ur ugnen och dekorera med färsk timjan samt peppra med lite svartpepparkorn.

Tips: Gott att servera tillsammans med krispig sallad och fröknäckebröd.

Detta recept finns även här: https://www.lidl-recept.se/Recept/Lokig-paj-med-Gorgonzola